strahovi

Kako se riješiti strahova

Ova fotografija nije ovdje kako bi predstavila yoga položaj Ratnika (Virabhadrasana), ova fotografija je mnogo više od toga, predstavlja moju borbu protiv straha.

Bilo je ljeto, imala sam nekih 6 godina, s roditeljima sam bila na Pagu. Svakodnevno smo prelazili dug put do savršene plaže. Cijelim putem sam zapitkivala tatu: “Koliko još ima Papa Štrumf?”. U jednom trenutku sam se poskliznula i krenula padati u provaliju (mjesto na kojem smo se nalazili bilo je poprilično visoko, dolje se nalazila provalija, stijene i more), na sreću sam se nekako primila i ostali visjeti u trnju i strahu. Roditelji su me brzo spasili, posljedice su na sreću bile vrlo male – izdržati bol vađenja trnja koje se nalazilo po čitavom tijelu, no ono što je ostao je strah od visine. Dugo godina, moram priznati, kada bih se našla na velikim visinama, u trenutku kada bih pogledala dolje, obuzeo bi me hladan znoj i prevladao je strah.

Ja sam se riješila svog straha od visine na ovaj način:

Objasnila sam si da misao koja prolazi mojoj glavom dok se nalazim u visini je takva samo iz razloga što sam jednom imala neugodno iskustvo. Zbog tog iskustva sama sam stvorila neugodnu emociju i misao.

Mi sami mijenjamo svoje misli, utječemo na njih, te imamo sposobnost sami upravljati svojim emocijama. Radila sam slijedeću vježbu: Zamišljala sam sebe kako sretno i sigurno šećem planinom, stojim na vrhu i uživam u pogledu prema nizini. Prilikom vizualizacije velika pažnja mi je bila na emociji koju osjećam – sreća i sigurnost.

Suočila sam se sa strahom. Prihvatila bi izazove i što više odlazila na mjesta u visinama.

Danas sam sretna jer mogu stajati na uskom zidiću iznad provalije, izvoditi yoga asane i pri tome biti opuštena, sretna i sigurna u sebe.

Hoćeš jedan recept za uspješan život?

Svaki dan suoči se s jednim svojim strahom.

 

Sada bi voljela čuti tvoja iskustva, koji su tvoji strahovi? Kako se nosiš s njima, predstavljaju li ti teret? Ostavi mi komentar jer me jako zanima tvoje mišljenje i iskustva.

Love,

Petra

SVIDJET ĆE TI SE I OVI ČLANCI

 

1 Comment
  • Maja
    Odgovori

    Ponekad osjećam da me vlastiti strahovi užasno sputavaju u svemu. Inspirirao me tvoj post da i sama probam riješiti se nekih od njih. Hvala ti 🙂

    30. studenoga 2016. at 22:48

Post a Comment

ŽELIŠ SE OPUSTITI?

Ukloniti stres i napetosti?

Napuniti POZITIVNOM energijom?

Pripremila sam za tebe fantastičnu meditaciju koja je u potpunosti besplatna.

Želiš li meditirati?

Hvala!