Strah nas blokira. Ovako ga se možeš osloboditi!

Jesi li se ikad zapitao koji je razlog zašto nisi prišao osobi koja ti se sviđa, zašto nisi tražio povišicu na poslu, pokrenuo vlastiti biznis, rekao svoje iskreno mišljenje, slijedio svoje snove? Ako sada razmisliš o ovome vjerujem da će tvoj odgovor biti: “zbog strahova.

Strahovi su ti koji nas blokiraju, koji u trenutku kada se aktiviraju stavljaju nas u “zonu bez izlaza” u kojoj se osjećamo zarobljeno, a naše misli su negativne i razmišljamo isključivo o lošim ishodima. I onda logično zaključujemo kako nam je lakše ostati u sigurnoj zoni “zoni komfora” nego da se moramo suočiti s vlastitim strahovima. Zvuči li ti ovo poznato? Naši izgovori nastaju kao proizvod straha jer je to linija manjeg otpora kojom lakše idemo. Funkcionirajući prema ovim principima nekoliko uzastopnih godina dolazimo do točke života kada žalimo za svime što smo propustili u životu, shvaćamo kako vrijeme brzo prolazi i konstatiramo “e da sam tada to napravio…”

Gotovo svi imamo vlastite strahove, samo je pitanje što radimo s njima?

Najveća motivacija koja je meni pomogla je činjenica da svaka osoba ima neki svoj strah (iako neki ne žele priznati) i da je to nešto što nas čini čovjekom. To je nešto zajedničko svakom pojednicu i kada znaš da nisi jedini, postaje ti lakše. Nije uvijek sve idealno, bajkovito, događaju nam se izazovne situacije, aktiviraju se naši strahovi, samo je pitanje: Što radimo s njima, dozvoljavamo li da nas blokiraju ili ih koristimo kao gorivo za napredak?

Prije nekoliko dana imala sam jako izazovan period na poslu, promijenili su se neki algoritmi, hakeri su srušili moj web (ovaj) kao i stranicu od ZASU nakita i sve to naravno se dogodilo unutar 48h! Pomislila sam zar je moguće toliko izazova u tako kratkom roku te sam se pitala što mi to Univerzum poručuje? Uvjerena sam da svi izazovi koje imamo dolaze samo jer Univerzum zna da smo mi sposobni to riješiti i izvući poruku iz te situacije. U tom trenutku aktivirao se moj strah od neuspjeha koji mi toliko godina služi kao najbolji prijatelj i gorivo da budem ustrajna, vrijedna i hrabro realiziram svoje ideje. Uhvatila me panika, stavila sam samu sebe u onu “zonu bez izlaza”, počela sam ubrzano disati i prva reakcija mi je bila da tehnikom “muhe bez glave” samo krenem panično pokušavati popraviti nastalu štetu. Zvuči li ti poznato?

Sva sreća, poznajem metode kako promijeniti svoje pshiofizičko stanje u takvim situacija.

Ovo su 3 koraka koji će ti pomoći osloboditi se straha

Korak br.1 Duboko udahni

S razlogom se kaže kada želimo imati burnu reakciju da duboko udahnemo. Disanje je usko povezano s našim psihofizičkim stanjem tako da promjenom disanja, mijenjaš sve. Kada smo u strahu ili stresni naše disanje je plitko i ubrzano. S druge strane, dok smo smireni, sretni naše disanje je duboko i sporo. Kada želimo promijeniti svoje trenutno stanje, u ovom slučaju izaći iz emocije straha, trebamo mijenjati svoju fiziologiju – disanje, položaj tijela i svoj glas. Jer svaka emocija stvara određenu biokemijsku reakciju, strahovi aktiviraju lučenje hormona stresa kao što je korizol koji blokira naš imuni sistem. S promjenom disanja i usmjeravanjem fokusa samo na dah promijenit ćeš svoje biokemijske reakcije koje se tada događaju. Idući puta kada osjetiš emociju straha, zastani na trenutak i potpunu pažnju usmjeri samo na svoje nosnice kako zrak ulazi kroz njih te izlazi van. Diši duboko i što sporije moguće. Napravi takvih 7 ili više potpuno svjesnih udaha i izdaha.

U ovom videu nauči tehniku dubokog, svjesnog disanja.

Korak br. 2 Brzo promijeni svoju fiziologiju

Kao što sam napomenula u prvom koraku, svaka emocija može se prepoznati na našoj fiziologiji. Osoba koja je u strahu najčešće se pogrbljeno drži, disanje je plitko i ubrzano, a glas postaje sve tiši. Kako bi izašao iz tog stanja dobro je napraviti brze promjene – pokrete koji će promijeniti tvoju fiziologiju. Ja najčešće intuitivno odem pod hladni tuš koji me u potpunosti regenerira i promijeni moje psihofizčko stanje. Ono što možeš je svjesno se uspraviti, sjetiti se situacije iz prošlosti (ili iz djetinjstva) kad si bio sretan i počni uzvikati “juhuuuu i skakati po kući.” Možda zvuči smiješno, no vjeruj mi ovo itekako funkcionira. Na tebi je odluka želiš li izaći iz tog stanja i nešto promijeniti ili ćeš “okupan emocijom straha” početi žaliti sam sebe, leći u krevet i gledati TV?

Korak br. 3 Usmjeri se na pozitivan ishod

Kada ti se aktivira strah, počinješ li tada razmišljati o svim negativnim scenarijama? Vjerujem da je odgovor “Da”! U takvim situcijama jako je važno svjesno usmjeriti um na nešto pozitivno. Možda ovo zvuči izazovno, no to je trening kao i svaki drugi i s vremenom ćeš imati brže i bolje rezultate. Strah osim što blokira naš imuni sustav on također blokira našu kreativnu energiju, stvaralaštvo te u tim trenucima vrlo teško pronalazimo nova rješenja. Ukoliko nastaviti djelovati iz straha, počinjemo razmišljati o najgorim mogućim ishodima i sabotiramo vlastiti uspjeh. Meni najviše pomaže da u tim trenucima počnem razmišljati samo o cilju koji želim ostvariti i pitam se koji mi je idući korak. Na putu do cilja ne gledam lijevo i desno, već sam samo usmjerena na krajnji cilj.

 

 

Ukoliko želiš naučiti korisne tehnike i alate pridruži se jedinstvenoj radionici “Odblokiraj se, pokreni se” 24.11. u Rijeci

Zahvaljujući dugogodišnjem radu na sebi naučila sam tehnike i alate koje svakodnevno koristim i pomažu mi da postignem odlične rezultate u životu. A sada i ti imaš priliku odblokirati se i pokrenuti u željenom pravcu u životu. 

U ovoj snažnoj radionici, Karlo i ja, vodit ćemo te kroz procese kako da otkriješ vlastite blokade, naučiš ih iskoristiti kao motivaciju i prestaneš biti najveći saboter vlastitog uspjeha.

Nemoj si dozvoliti da samo sjediš na kauču zarobljen u vlastitim strahovima, nezadovoljan životom. Dok si u tom stanju propuštaš mnoge prilike za uspjehom, i mogućnost da živiš ispunjen i sretan život. Reci da vlastitom napretku i započni ovo putovanje!

odblokiraj se pokreni se coaching radionica strahovi uspjeh ciljevi nlp

PRIJAVI SE SADA

Sada me zanima tvoje mišljenje, mnogo mi znači da u komentaru napišeš hoćeš li isprobati ove tehnike? Samo napiši “Da” ako ti je tako jednostavnije 😉

Grlim vas,
Petra

 

 

1 Comment
  • Jelena
    Posted at 08:32h, 15 studenoga Odgovori

    Da,potrudiću se da uradim nešto od ovih tehnika!Realno sada kada se sjetim sam i ponekad makar jednu od njih radila!Prva da duboko udahnem i treća da se skoncentrišem na neki drugi cilj!

Post A Comment

PRIJAVI SE SADA - ima još samo nekoliko slobodnih mjesta

X